Publiken sviker

Svenska fotbollsförbundet ska nu utreda varför Allsvenskan tappar i publik. Många anser att det är pga utökningen till 16 lag. Bla så tycker David Tanentsapf (Aftonbladet) det. Han snackar om att "lallarklubbarna" är det stora felet. Med det menar han alla klubbar utanför Stockholm, Göteborg och Malmö. Men är det verkligen så? Många stirrar sig blinda på publiksnittet, men vad man inte förstår är att snittet inte alltid talar sanning. Flera lag har dåliga siffror i större delen av matcherna. Sedan spelar dom ett eller fler derbyn och snittet skjuter i höjden. Djurgården och IFK Göteborg är två av dessa lag. Göteborg hade 29 801 personer på derbyt mot Gais. Klubben snittar ca 9 200. Djurgården har haft 20 346 mot Hammarby och 22 312 mot AIK i sina två hemmaderbyn. Djurgården har ett snitt på ca 11 000.

Det kanske är storstads lagen som är det verkliga problemet i Sverige. Lag som borde kunna snitta över 10 000 utan derbyn. Men som sällan gör det.


Malmö är visserligen ett lag som snittar ca 11 000. Men om ska se till invånarantal och det faktum att klubben inte har några konkurrenter om publiken i sin hemstad så får det snittet anses som dåligt. Att en klubb som Ljungskile inte snittar mer än ca 3 700 beror på att det bara bor 5 000 människor i staden. Att IFK hamnar under 10 000 strecket är föga förvånande med tanke på vad klubben åstadkommit under säsongen. De trogna supportrarna går alltid på matcherna men många personer med ett lagom stort intresse stannar hellre hemma.


Ett problem ligger i att Allsvenska lag säljer sina bästa spelare till första klubb som lägger ett bud. Det kan vara allt från en bottenklubb i Danmark, Norge eller Holland till halvkassa Engelska klubbar.

Svenska klubbar säljer så gärna ett SM guld för några miljoner och hävdar att det är en nödvändighet för att klara elitlicensen. Att Kalmar nu ändå ser ut att klara av ett guld är nog tur för dom. För att sälja sin bästa spelare i jakten på guldet framstår som oerhört korkat. Trots att priset lär ha legat runt 20 miljoner. Kvar blir en liga full av spelare ingen annan i världen vill ha.

Att Sverige är unika med ett spelschema som gör att man ibland måste vänta i 5 dagar på att få se hur tabellen ser ut efter varje omgång, lär inte göra saken bättre.


Ett annat kan vara priset. Det kostar 200-250 kronor för en vuxen att få se IFK Norrköping från sittplats. Jag vet inte vad övriga lag tar i inträde, men jag kan tänka mig att det ligger på ungefär samma nivå. Hur många marginal supportrar eller barnfamiljer vill betala så mycket pengar? Jag gnäller inte över priserna för min egen del utan jag påpekar nu bara vad som kan ligga bakom publiktappet. En intressant sak är att det går att komma in på Curva Nord på Olimpico i Rom för 15 Euro. Det är visserligen stå plats, men ändå.


Fotbollsförbundet kämpade länge för att kunna sälja TV- rättigheterna till Allsvenskan. Kan det vara så att det då också sålde fotbollstittandet rakt in i tv-soffan?

Det är även möjligt att huliganproblemet förstör till viss del. Men kan man skylla på det i en match mellan Trelleborg- Sundsvall (1 427).Nja. Det känns lite överdrivet.


Jag skulle vilja veta vad Svenska fotbollsförbundet har som åtgärdsprogram för att få upp publiksnittet igen. Troligtvis har dom ingen plan överhuvudtaget och kör helt enkelt den gamla vanliga " Vi ska sätta oss ner och utvärdera situationen". Ja, du Lagrell. Det gjorde fotbollsförbundet när det gällde Svenska cupen också. Vad man kom fram till? Jo, nämligen att lägga ett dussintals matcher i fotbollsmetropolen Gävle. Det gick käpprätt åt helvete, om man ska utrycka sig milt.

Lagrell och kompani ska också ha en undersökning gjord av Aftonbladet som underlag. Underbart, jag hoppas att även andra skvallertidningar får säga sitt. Skulle hemskt gärna vilja höra vad Se och hör eller Hänt extra har att säga i frågan.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0