Fotboll och poker

I poker finns det två olika typer av spelare. Aggressiva och tighta. Det är fotbollens motsvarighet till offensiva och defensiva. Två olika sätt och två olika kulturer. Det är nämligen så att de aggressiva spelarna nästa alltid står som vinnare i de stora turneringarna inom pokervärlden, ett mönster som kan ses även inom fotbollen.

Se på Champions League. Senast vann Manchester United, en representant från världens aggressivaste liga. Dom mötte även ett annat lag från England i finalen. Nämligen Chelsea.

Ser man tillbaka på Champions Leagues historia så är Real Madrid de mesta mästarna. Ett lag som inte kan stava till defensiv.

Och vem kan glömma Turkarnas offensiv i EM, eller Grekernas defensiv i samma turnering. Feghet lönar sig ibland men i längden är det bara den modige som vinner.


Men om man nu inte har siktet inställt på att vinna går det alldeles utmärkt att tillhöra den tighta/defensiva spelstilen. Vissa lag har heller inget val. För att spela den offensiva stilen när man inte behärskar den är höjden på dumhet. Hur många är vi som kan se våra begränsningar ? Troligtvis inte speciellt många. Men det finns de som gör det. Ljungskile Bla. Ett lag som nästan alltid blir kallade för fotbollsmördare och som har blivit den defensiva fotbollens mästare (I Sverige). För oavsett om man drömmer om att bli som Real Madrid så måste man kunna se sina begränsningar. Alla lag måste inse vilken kategori de tillhör och spela den fotboll som passar just dom. Annars kan det gå riktigt illa.


Jag skulle kunna lägga till ytterligare en kategori. Nämligen " Vi försökte iaf att spela fotboll" Den mest avskyvärda av dom alla. Det är alltid lag som åkt ut som yttrar dom orden och så förolämpar man andra lag som hade förståndet att spela efter sina resurser och inte utge sig för att vara något de inte är. Men jag orkar inte, så jag skippar dom.


I poker finns det något som kallas bubblan - Det är alla placeringar som ger prispengar. Om man kan säga att turneringarna vinns av de mest aggressiva spelarna så ska man också påpeka att flera av bubblans placeringar innehavs av de tighta spelarna. Flera av dessa spelare lever på poker och har insett att man inte behöver att vara bäst för att bli rik. Vissa har insett att man kan bli bäst genom att hela tiden tillhöra bubblan och på så sätt hela tiden få möta de bästa.

Kalmar byggde sitt lag på ett defensivt spelsätt, tills man var tillräckligt starka och hade fått kunskap om hur den offensiva fotbollen skulle spelas. Då slog man om och blev ett av Sveriges starkaste lag och den stora Guld favoriten.


För IFK är det en lång väg att gå. Man måste börja om från grunderna och studera konsten in i minsta byggsten. Att lära sig från dom som har lyckats och våga ta åt sig av kritik och råd från andra.

Man blir inte bäst bara för att man vill bli det, man blir bäst när man har lärt sig behärska sina och motståndarens svagheter. Hade IFK varit en människa skulle Kognitiv beteende terapi vara att rekommendera.

Men som en pokerspelare måste en fotbollsklubb lära sig konsten från början. Det kommer att kosta mycket. Men som tiden går lär man sig att behärska de enklare sakerna i spelet och därifrån får man ta små steg mot sitt mål. Idag så faller IFK ofta på just de enkla sakerna och det har kostat oss allt för många poäng.


Dagens IFK är knockade och det är nu man måste välja. Antingen ligger man kvar och erkänner sig besegrade eller så reser man sig upp, borstar av skiten, torkar näsblodet och lägger nerfrysta köttbitar på blåmärkena och inser att allt för många slag är förlorade men kampen är långt ifrån över. Man måste få alla att dra åt samma håll och inse att det kommer att kosta blod, svett och tårar för alla inblandade om vi ska spela i allsvenskan nästa år.


 

En av världens bästa pokerspelare sa en gång.

""Det har kostat mig mer än vad en ny Cadillac skulle ha kostat för att bli den pokerspelare jag är idag""
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0